The Clover Mesilau, Kundasang

 

Salam.

Minggu lepas (25-26 Februari 2023) aku dan kawan-kawan staycation di Mesilau, Kundasang.

Setiap beberapa bulan mesti kami akan staycation di Sabah. Setakat ni memang Kundasang la tempat yang selalu kami staycation.

Sebab dekat sikit dan view yang cantik iaitu Gunung Kinabalu.

Sebelum ni kami dah pernah staycation di

Borneo Beach Villa

Umea Glamping, Kundasang

Ada banyak lagi tempat lain, tapi aku malas buat entri haha.



The Clover ni terletak di Mesilau. Jauh lagi dari Desa Dairy Farm Kundasang tu.

Rasanya ni la paling jauh aku pernah stay di Mesilau.

Sebelum ni pernah stay di Komfy Kabin Kundasang, ingatkan ni dah paling jauh.


Dekat The Clover ni ada 4 buah rumah yang boleh kita stay.

Aku book 1 rumah, mulanya untuk 10 orang. tapi macam biasa la bila di hari kejadian yang pergi cuma 7 orang.

1 rumah ada 2 bilik. 1 di bahagian bawah, 1 pula di atas.

Harga 1 malam RM750 (cuti sekolah). Kalau bukan waktu cuti, murah sikit.

Aku tak tahu pula masa ni tengah cuti sekolah. Tapi book ajelah, sebab timing ni je ramai yang boleh cuti sekali (maksud nya tak oncall). Kami kena block weekend untuk tak oncall sebulan sebelum. Jadi kalau nak staycation ramai-ramai macam ni kena la plan awal sebulan.


Bagi aku, aku suka tempat ni. Dia sangat tenang sebab jauh dari pekan Kundasang.

Di sebelah rumah boleh nampak Gunung Kinabalu. Cuaca pun sejuk, memang best untuk steamboat waktu malam.

Semua barang yang ada lengkap di sini terutamanya perkakas dapur. Senang untuk memasak, tinggal beli bahan untuk memasak je.


Hari sabtu 26 Feb 2023 aku postcall. Lepas dah siap passover dekat oncall team hari sabtu, aku terus balik rumah dan bersiap. Nasib baik dah siap packing baju, tinggal ambil je lagi.

Kami berkumpul di parking hospital pada 9 pagi. Ada yang sampai lambat sikit, jadi kami bergerak dalam 9.30 pagi macam tu.

Macam biasa, kami singgah breakfast di Bandar Sierra dan makan nasi lemak.

Kemudian barulah teruskan perjananan ke Kundasang. Kali ni pergi dengan 2 buah kereta. 1 kereta 4 orang, 1 lagi 3 orang.

Aku duduk di seat belakang yang 3 orang tu, jadi aku baring dan tidur la di kerusi belakang. Dengan perut yang kenyang lepas makan nasi lemak & postcall lagi, memang terlena lah.

bangun-bangun dah sampai di Pekan Kundasang.

Ingatkan jalan ke sana jem sebab cuti sekolah & weekend, tapi Alhamdulillah tak. kejap je dah sampai. Tak sampai 2 jam perjalanan.


Kami singgah di Bataras untuk beli barang masakan dan jajan terlebih dahulu. Dah siap beli, baru lah kami ke The Clover.

Kami sampai di sana agak awal, sebelum pukul 2pm. Pekerja dia tengok housekeeping lagi.

waktu check in adalah pada pukul 3pm. Tapi sebab kami sampai awal dan rumah pun dah siap, kami dapat masuk awal dalam 2pm.

Rehat kejap, lepas tu terus mula masak untuk late lunch.


goreng ayam dulu. kunyit pun terlupa beli haha


Masak simple je. Ayam kicap, sambal udang & telur dadar. Makan dengan nasi panas-panas, fuh memang sedap. 




Lepas makan, semua buat kerja masing-masing. ada yang menikmati pemandangan, ada yang tengok TV. Aku pula sambung tidur lagi 2 jam.

Kalau tak tidur, confirm malam nanti akan mengantuk awal. Dah la plan nak main games & tengok movie.


Malam nya, kami makan steamboat.



steamboat


Lepas makan, main games.

Kami main Werewolf & Organ Attack. Tak sempat nak tengok movie.

Kami main game sampai 2am. Semua macam zombie besok pagi tu sebab tak cukup tidur. Haha


sebelah pagi nya, kami ambil gambar ramai-ramai. Memang every staycation akan ambil gambar sama-sama.


Lepas dah ambil gambar, baru breakfast. Kawan aku Pini masak nasi goreng. Aku goreng karipap, keropok lekor yang Pini bawak dari rumah.

Oh ya, pagi tu aku dah bangun awal dan masak meggi dah. Time semua orang tidur lagi. Haha










You Might Also Like

1 comments

  1. best nyaaaaa pegi ramai2 mcm ni barulah terasa kemeriahannya๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘ tempat pun best.

    dulu kami singgah je kundasang x penah menginap.lg...tggu ada rezeki lg

    BalasPadam