Tempat Menarik di Sabah


Salam korang.

Genap bulan Ogos tahun 2019, dah 5 tahun aku menetap di Sabah.

Kali pertama aku ke sini dalam tahun 2012-2013 tak salah aku, untuk melancong.

Dari situlah, aku buat keputusan untuk bekerja di Sabah (read: housemanship).

Mulanya aku plan untuk kerja di Sabah selama 2 tahun sahaja sehingga tamatnya housemanship aku. Tapi, dah habis housemanship, rasa nak stay lagi Sabah. Kononnya nak jalan-jalan ke setiap pelusuk Sabah.

Sabah ni sangat besar tau, dan banyak tempat yang sangat cantik dan semula jadi.

Jadi sepanjang 5 tahun aku di sini, banyak daerah di Sabah yang aku dah pergi. Cuma beberapa daerah lagi yang aku belum sempat jejaki.

Kalau ada rezeki, insyaAllah satu hari nanti ataupun sebelum aku balik for good ke Semenanjung (Penang).



Peta Sabah


InsyaAllah, aku akan share balik tempat yang aku pergi di Sabah sepanjang 5 tahun lepas di blog ni.
Blog sebelum ni aku ada share juga, tapi itulah, dah hilang. *sedih*


Antara tempat/daerah yang aku suka dan selalu pergi di Sabah ialah;


- Kundasang, Ranau

-Tenom

-Kudat

-Kota Belud

-Beaufort

-Keningau

-Semporna



dan tempat lain yang aku dah pernah pergi;

-Sandakan

-Labuan

-Sipitang, Long Pa Sia

- Tambunan



TUARAN & PAPAR memang selalu sangat lah sebab paling dekat dengan KK. Mesti kena limpas (lalu) dua kawasan ni kalau nak ke daerah lain di Sabah.




kesimpulannya, kebanyakan daerah di Sabah aku dah jejak, kecuali...



LAHAD DATU dan kawasan sekitarnya.


aku ada seorang kawan yang tinggal di Lahad Datu, jadi aku akan pergi at least sekali nanti.
Bila? Biar masa yang tentukan. hihi.




You Might Also Like

1 comments

  1. Thanks syu share tempat best. senang nak rujuk kalau nak bercuti ke sabah. bila entah nak sampai sana

    ReplyDelete