Tips ke Europe



Flight ticket

- Beli awal, lebih kurang 6 bulan sebelum perjalanan. Boleh pilih untuk naik Qatar, Emirates, Etihad.

- Aku pilih Qatar sebab ada promosi time tu. 

- Flight ticket return aku haritu KL- London RM 2720  (Transit di Doha).


Intercountry transportation

- Boleh naik bas, train ataupun flight.

-Aku naik semua transportation di atas untuk bergerak dari 1 negara ke negara lain.

- Kena rancang awal negara mana yang korang nak pergi dan boleh tempah tiket awal.

- Aku guna apps omio untuk tempah tiket bas/ train. Untuk tiket flight, aku guna apps airline yang aku nak naik tu.

-Contoh airlines yang aku guna hari tu - Olympic Air,  Easy Jet, Ryan Air.




Accomodation


- Aku tempah airbnb/ hotel. 

- Tempah awal sebelum pergi.

- Guna apps booking.com dan airbnb


Internet


- Kami beli simcard sorang satu sebab berdua je. Tak berbaloi ambil pocket wifi sebab kami pergi dalam 3 minggu.

- Aku beli simcard di hello1010.my.


Duit/ matawang


- aku guna Bigpay je. Mudah sangat. Topup siap-siap jumlah sebelum pergi ke sana.

Tapi aku tukar juga duit ke Euro. Aku tukar dalam 100 euro. Untuk guna masa emergency ke ape ke. Tapi di R. Czech kena tukar euro ke koruna, matawang negara tu sebab diorang lagi prefer koruna.


Makanan


-Susah cari makanan halal sana. Kalau ada pon memang mahal la harga dia

-So aku bawak instant meals ke sana. Aku beli dekat shopee. Produk brahim dan sharifah.

-Aku bawak periuk nasi kecil (travel) ke sana. Bawa beras sikit & maggi

- Beli beras dan telur kat sana.

- Lain-2 makan roti. Paling suka makan croissant masa dekat Swiss. Sedap!



 maggi kembang sebab masak guna periuk nasi.Yang penting, kenyang. hihi


breakfast sambil layan view pagi di Lauterbrunnen, Swiss.
Aku suka sambal sotong kering keluaran sharifah. Sedap!


Travel Insurans

- aku beli travel insurans dari Etiqa. Ak beli untuk setahun punya. Senang.


Pakaian


- untuk 3 minggu, aku bawak untuk baju untuk seminggu.
Mix and match je lepas tu.

-Basuh baju di airbnb sebab mereka ada sediakan mesin basuh sekali. Senang dan jimat.



You Might Also Like

0 ulasan