Terminate ASB Loan - tahun 2023

 

Salam.

Akhirnya aku buat keputusan untuk terminate ASB loan aku yang diambil sejak tahun 2019.

Dah beberapa bulan dah fikir nak terminate ASB loan ni, tapi tunggu dividen ASB 2022 keluar dulu.

Kenapa tiba-tiba nak terminate ASB Loan ni?

-OPR makin naik, dividen makin turun.

Walaupun baru 2 tahun lebih guna ASB loan ni, tak sanggup dah nak tunggu lama lagi.

Sebab makin bertambah pula bayaran setiap bulan. Jadi, alang-alang dah awal tahun 2023 ni, aku terminate je la.

Lagi satu, sebab aku dah ada loan lain nak kena bayar. Jadi baik aku kurangkan liabiliti lain yang tak penting.

Kalau rasa nak menyimpan di ASB, aku masukkan aje lah bila-bila aku nak.

Sebab aku buat ASB Loan ni pun sebenarnya nak melatih diri untuk menyimpan setiap bulan.

Maklumlah, masa awal kerja dulu memang boros betul. Asyik membeli je dan travel sana sini.

Sekarang dah tahun 2023, salah satu azam aku nak kena uruskan kewangan dengan betul.


Cara Terminate ASB Loan - tahun 2023


Sebelum ke bank, aku google dulu.

Rupanya senang sangat. Bawak diri dan IC je ke cawangan bank ASB loan korang tu.

Jumpa dengan banker, dia akan check loan korang.

Lepas tu isi 2 borang - 1 insurans dan 1 lagi borang surrender loan ke

Lepas tu scan ibu jari kanan.


Siap!

Tak sampai 15 minit dah siap.



gambar takde kaitan haha


You Might Also Like

5 comments

  1. mujurlah sy x buat loan ASB dulu biarpun ditawarkan oleh kerani bank CIMB....

    BalasPadam
  2. NAsib kita dah selamat habis ASB loan ni... sempat la merasa duit loan ni dulu hehehe

    BalasPadam
  3. Sha pun pernah buat ASB loan ini tapi bila dividen makin turun, terus stop.. Tapi alhamdulillah, duit yang dapat tu buat bayar kereta habis.. Lega rasanya..

    BalasPadam
  4. Saya mula terminate masa tahun awal ASB jatuh..

    BalasPadam
  5. ramai keciwa dgn dividen baru ni huhu

    BalasPadam