Mencuba Resipi Ayam Tiram Thai versi Khairul Aming

 

Salam.

Cuti raya minggu lepas, aku asyik masak je. Sebab dah lama tak cuti berderet 4 hari kan, jadi macam tak biasa. Selalunya asyik kerja je tak berhenti. Selalu je oncall. Haha.

So, aku rasa macam nak masak menu simple-simple je. Sebab seorang je yang makan kan. Sebab housemate aku (Hajar) balik raya di KL.

Biasa dia yang selalu masak, aku tumpang sekaki je. Hehe.


 Resipi Ayam Tiram Thai versi Khairul Aming

(aku copy dari ig Khairul Aming je)




[Ayam Tiram]
πŸŒ•1/2 ekor ayam (1/2 whole chicken)
πŸŒ•Garam (salt)
πŸŒ•5 sudu sos tiram Mahsuri (5 tbsp Mahsuri oyster sauce)
πŸŒ•1 sudu kicap manis pedas Mahsuri (1 tbsp Mahsuri sweet and spicy soy sauce)
πŸŒ•1/3 cawan minyak masak (1/3 cup cooking oil)



Sos tiram dah habis, jadi tak berapa gelap sangat haha



[Sos Thai]
πŸŒ•6 biji cili (6 chillies)
πŸŒ•5 ulas bawang putih (5 cloves garlic)
πŸŒ•1 sudu sos tiram (1 tbsp oyster sauce)
πŸŒ•2 sudu sos ikan (2 tbsp fish sauce)
πŸŒ•3 sudu gula (3 tbsp sugar)
πŸŒ•3-4 biji limau nipis (3-4 limes)
πŸŒ•Daun ketumbar (coriander leaves)








Hasilnyaaa...
Aku takde cili merah, guna cili hijau yang kecil tu. Haha.
Tapi rasa dia tetap sedap!






Makan dengan nasi & telur mata favourite 


sorry kalau gambar tak cantik haha. Malas nak edit πŸ˜›



p/s: esok oncall lagi. Doakan good call ya.



You Might Also Like

4 ulasan

  1. Fuyooo... ni roh rajin datang ye hehe....
    nampak menarik ayam nyaa...!!
    Selamat duty on call k :)

    BalasPadam
  2. nymmmmmmuuummmmmm nampak sedap gila

    BalasPadam
  3. Menarik cara masa ayam tiram thai ni. Boleh cuba kalau rasa teringin nak cuba. Semoga dipermudahkan urusan Syu bila oncall. Aaminn..

    BalasPadam
  4. nampak sedap dan mudah juga nak buat. kalau ada masa boleh cuba nanti

    BalasPadam