Minggu yang busy..

 

Salam.

Happy weekend semua!

Tak sabar nak tunggu weekend minggu ni. Terasa 5 hari weekday yang lepas sangat panjang dan memenatkan.

Kenapa?

Sebab aku EOD call. EOD atau pun every other day atau pun senang cakap selang sehari oncall la. Hari isnin oncall, hari selasa postcall. Biasa kalau postcall, boleh balik awal sebelum pukul 5 petang. Tapi disebabkan MOs (medical officer) makin berkurang jadi terpaksa la balik lambat juga. Dalam pukul 7 petang macam tu baru sampai rumah. Dah sampai rumah, makan pun dah malas, terus masuk bilik dan tidur.

Nasib baik single dan tak tinggal dengan family kan, jadi boleh la nak tidur pukul berapa pun.

Hari rabu pon oncall lagi. Khamis postcall tapi stay sampai pukul 6 lebih juga. Kerja lebih 30 jam setiap 2 hari. Masa lebih yang ada, tinggal untuk tidur je.

Nasib baik weekend ni tak oncall. Jadi, dapatlah berehat dan 'restore'/ 'recharge' tenaga untuk minggu hadapan.

Tapi bila tengok je case Covid-19 yang hampir 10k semalam, terus 'speechless'. Bila lah dapat balik kampung jumpa keluarga, dengan 'workload' yang makin bertambah lagi. Rasanya tak lama lagi maybe akan 'burnout'. 

Minggu ni dikhabarkan kena hantar 1-2 orang MO ke Labuan lagi. Mereka kat sana memerlukan bantuan untuk merawat pesakit Covid-19. 

Sekarang, ada 2 MOs yang dah dihantar ke sana. Tapi balik sini, 2 minggu mereka kena kuarantin sebelum boleh bekerja seperti biasa. Ingatkan sekali je hantar, tapi kena hantar setiap bulan.

Agak sedih juga la, bukan tak nak hantar MO ke sana. Tapi bila ada MO ke sana, MO di sini makin berkurang, maka bertambah lah workload di sini. Walaupun aku bukan merawat pesakit Covid-19 secara langsung, tapi turut terasa penatnya di sini. huhu.

Semoga diberikan kekuatan kepada kita semua ya.

Sorry, terluah perasaan pula dekat sini...



-------



random picture.

Ambil ketika menunggu order Mcd siap pagi tadi. hehe.



oh ya, weekend yang ada ni aku nak rehat puas-puas dan blogwalking. Jom la tinggalkan link blog korang di dalam ruangan komen. Aku akan masukkan dalam bloglist dan blogwalking ke blog korang juga.


Happy Weekend!



You Might Also Like

5 ulasan

  1. jemput la datang berkunjung ya...
    https://www.aziankhalil.com/

    BalasPadam
  2. Takpe luah sahaja perasaan. Saya baca dan doakan untuk awak.
    Boleh tinggal link ke dalam blog? Hehe. Apapun terima kasih lawat blog saya.

    BalasPadam
  3. Dapat bayangkan kepenatan tu. Tinggal esok je, pastu weekend dah..selamat berehat Syu. Rehat cukup cukup

    BalasPadam
  4. semoga dipermudahkan segala usrsan ye

    BalasPadam